Dota2 Terimleri Sözlüğü

Dota2 Terimleri Sözlüğü , Dota2’ye yeni başlayanlar yada uzun süredir oynan ama oyun sırasında anlamını bilmediğiniz terimler varsa bu rehber tam size göre.

Active: Tıklanıldığı zaman etkili olan yetenek.

Agility: Çeviklik.

All Attributes: Tüm özellikler. (zeka, güç, çeviklik, vb)

All mid: Tüm takıma orta koridorda toplanılması için çağrıda bulunmaktır.

Ancient: Dire ve Radiant taraflarında bulunan ana binaya verilen isimdir. Karşı takımın ana binasını yıkan takım oyunu kazanır.

Armor Reduction: Zırh zayıflatma.

Armor: Zırh.

Assist: Düşman oyuncunun ölmesinde yardımcı bulunursanız bu bölüme kaydedilir.

Attack slow: Saldırı hızında yavaşlatma.

Attack Speed: Saldırı hızı.

Back/b: Geri kaçılması için yapılan uyarıdır.

Backdoor: Creep’ler yokken karşı takımın binalarına saldırmak.

Bait: Yem olmak anlamına gelir. Geride bekleyerek takım arkadaşlarınızdan birini ön safhalarda tek beklemesini söyleyebilir ve düşmanın saldırmaya yeltendiği sırada karşı saldırıya geçebilirsiniz.

Banish: Bu büyüye maruz kalan kişi belli süre boyunca fiziksel saldırı yapamaz, fiziksel saldırılardan etkilenmez, büyüsel saldırılardan daha fazla hasar alır ve hareket hızı yavaşlar.

Barrack/Baraka: Her ana şehrin 3 koridorunun başında bulunan barakalardır. Buralardan belli süre arayla bilgisayar kontrolünde birimler çıkar.(Yakın saldırı ve menzilli saldırı birimleri) Baraka yıkılırsa, yıkan takım o koridora ait kendi barakalarından daha güçlü birimler çıkarır.

Bot/bottom: Alt koridor anlamına gelir.

Buyback: Öldükten sonra canlanma süresini beklemeden, altın harcanarak oyuna geri dönmektir.

Care: Takım arkadaşlarınıza, olabilecek saldırılara karşı dikkatli olmaları konusunda yapılan uyarıdır.

Carry: Düşmana en fazla hasarı verebilen, en fazla tecrübe ve altın kazanması gereken sınıftır.

Cast: Yeteneği kullanmak veya büyüyü yapmak anlamına gelir.

Chain Damage: Yıldırım hasarı.

Chance to Chain: Yıldırım şansı.

Chance to Stun: Sersemletme şansı.

Channeled – Süreli: Yetenek kullanıldığı sırada kahramanımız hareket ederse, başka bir yeteneğini kullanırsa yetenek iptal olur. Gelebilecek hasarlar süreli yeteneği iptal etmezken, sersemletme(stun), susturma(silence), vb gibi yeteneklerle iptal edilebilir.

Cooldown (CD): Kullanılan yeteneğin tekrar kullanılabilmesi için gerekli süredir.

Courier: Eşyalarımızı taşabilen kuryedir.

Creep Block: Müttefik birimlerinizin yolunu kapatabilir, koridora varış sürelerini geciktirebilirsiniz. Koridorda üstünlük sağlayabilmek için genelde oyun başı creep block yapılır. Ayrıca Earthshaker, Fissure yeteneği ile müttefik birimlerin geçiş yolunu tamamen kapatarak, birimlerin koridora varışını uzun süre geciktirebilir.

Creep Pull: Ormanda bulunan tarafsız birimlere belli zamanlarda saldırıp koridora doğru çekerek, müttefik birimleriniz tarafından saldırılması ve koridorda denge, üstünlük sağlamaya denir. Ayrıntılı Creep Pull rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Creep: Barakalardan çıkan bilgisayar kontrolündeki birimlerdir. Bulunduğu koridor üzerinden ilerleyerek önüne çıkan düşman birimlere, oyuncu, kule ve binalara saldırır.

Critical Chance: Kritik vurma şansı.

Damage over time(dot): Zaman içinde hasar veren. Dota2 terimleri içinde en az kullanılanlardan biridir.

Damage Reduce: Hasarı azaltma.

Death: Oyun içinde öldüğünüzde bu bölüme kaydedilir.

Deny (red): Müttefik birimlerin veya kulelerin sağlıkları belli bir sınırdan aşağı düştüğünde saldırı yapılarak yok edilebilir. Müttefik birimler yok edildiğinde karşı takımdaki oyuncu daha az tecrübe puanı kazanır. Müttefik kule iptal edildiğinde karşı takım daha az altın kazanır. Ayrıca zaman içinde hasar veren bir büyüden etkilenmiş ve sağlığı az kalan takım arkadaşlarınıza da saldırıda bulunarak yok edebilir ve karşı düşmanın öldürme puanı(leş/kill) kazanmasını engelleyebilirsiniz.

Deward: Düşmanın koyduğu ward konusunda uyarmak, yok edilmesi gerektiği konusunda takım arkadaşlarınıza haber vermek amacıyla yazılır.

Dire: Haritanın sağ üst köşesindeki ana şehrin ismidir. Dire kötülüğü temsil eder.

Disabler: Düşmanı yetenekleri ile etkisiz hale getirebilen ve takım arkadaşları için zaman kazanabilen sınıftır.

Durable: Gelecek hasarlara karşı dayanaklı, hayatta kalma olanakları fazla olan sınıftır.

Epic: Etkileyici şekilde iyi gerçekleşen bir olay sonrası söylenen sözdür.

Escape: Zor durumda kaldığında savaş alanından kaçabilen sınıftır.

Evasion: Gelecek fiziksel saldırılardan kaçabilmek.

Experience: Tecrübe. Düşman birimleri veya oyuncuları öldürdüğümüzde tecrübe puanı kazanırız ve seviye atlamamıza yarar.

Fail: Umulanın aksine yanlış yapılan veya başarısızlıkla sonuçlanan için söylenir.

Farm/Farming/Farmer: Oyunda altın kazanmak ve bunun için çabalamak anlamındadır. Oyun da kazandığınız altınlar ile eşya, eşyalar ile de caydırıcı şekilde güçlenebiliyorsunuz. Fakat fazla şekilde altın kazanmak için geçen süre ile alınan eşyalar, takım savaşlarında takımınızın yanında olmadığınız sürece bir işe yaramayacaktır.

Fat: Seviyesi yüksek, iyi şekilde altın kazanmış ve iyi eşyalar ile donanmış bir oyuncu için söylenir.

Feed/Feeder: Gereksiz yere karşı takım oyuncularına ölen ve onların güçlenmesine sebep olan oyunculara denir.

First blood (fb): Oyunda gerçekleşen ilk ölümdür. İlk kan akıtan, düşmanı öldüren kişi ekstra altın kazanır.

Focus: Yoğunlaşma ve hedef gösterme manasında kullanılır. Örnek olarak “focus CK” ile, Chaos Knight kahramanı ilk hedef gösterilmiştir. Genelde, savaşlarda etkili fakat kolay öldürülebilen kahramanlar hedef alınırken kullanılır.

Gank: Ansızın düşmana saldırarak öldürmek veya öldürmek istediğiniz düşman konusunda takımınıza öncesinde uyarıda bulunmak anlamına gelir. Koridor için yazıldığında takım arkadaşlarınızdan yardım için yazılabilir. (Gank Zeus, gank bottom, vb.)

Ganker: Düşmana saldırmak için doğru zamanı kollar, farklı koridorlara giderek düşman oyuncuları öldüren veya öldürülmesinde yardımcı olan sınıftır.

Greedy: Düşmanı öldürmek uğruna gereksiz şekilde ısrarcı olup, sonucunda kendisi ölen oyunculara denir.

Harass: Düşmana hasar vermek, koridordan uzaklaşmasını sağlamak için söylenir.

Heal over time(hot): Zaman içinde iyileştiren.

Heal: İyileşmek, iyileştirmek, sağlık yenilenme sağlamak.

Health Point (HP): Kahramanın sahip olduğu sağlık miktarıdır.

Health: Sağlık.

Hero: Oyun içinde seçip oynadığımız kahramandır.

Hex: Düşmanı belirli süre boyunca zararsız bir yaratığa çeviren yetenek. Bu esnada düşman saldıramaz, yeteneklerini kullanamaz.

Immune: Etkili olduğu süre içersinde hiçbir şekilde etkilenmemek. Fiziksel saldırılara karşı, büyüsel hasarlara karşı veya hareket hızını yavaşlatıcı gibi etkenleri yok sayabilen yetenekler ve eşyalar vardır.

Intelligence: Zeka.

Intiator: Savaşı ilk başlatan ve düşmanı savunmasız yakalamayı amaçlayan sınıftır.

Item: Oyun içinde satın alabileceğimiz eşyalardır.

Jungler: Koridorda yer almayıp, orman içinde bulunan tarafsız birimleri öldürerek altın kazanan ve seviye atlayan sınıftır. Oyun içinde woods, forest kelimeleri kullanarak da ifade edilebilir.

Kill: Düşman kahramanlarına son vuruş yapıp öldürdüğünüzde bu bölüme kaydedilir.

Killsteal/ks: Ölmeye yakın sağlığı az olan düşman oyuncuya son vuruş yapılarak ölümün çalınmasıdır.

Lane Support: Koridorda bulunan diğer takım arkadaşına destek olarak altın ve tecrübe kazanmasında yardımcı olan, karşısında bulunan düşmanları kışkırtması gereken sınıftır.

Lane:  Haritada bulunan koridorlardır. Üst, orta ve alt koridor olmak üzere 3 adet yer alır.

Leaver: Oyunu terk eden oyunculara denir. ( Dota2 terimleri arasında duyduğunuz zaman en çok sinir olacağınız kelime de bu olabilir.)

Leech: Birimlerle veya kahramanlarla yakın savaşa girmeyerek, belli bir uzaklıkta kalıp sadece tecrübe puanı kazanmaktır. Aynı durum görünmez olarak yapılabilir.

Level: Seviye. Oyuna 1. seviyeden başlamamızla beraber kazandığımız tecrübeler sonucu maksimum 25. seviyeye ulaşabiliriz.

Lifesteal: Can çalmak. Saldırdığı kişiye verdiği hasarın bir kısmıyla kendine sağlık yenilenmesi sağlar.

Magical Damage: Büyüsel hasar. Genel olarak yetenek veya eşya ile yapılan saldırılar.

Maim: Sakatlamak, hareket hızını yavaşlatmak.

Mana: Kahramanın yeteneklerini kullanması için gerekli olan materyeldir.

Mega Creep: Tüm barakaları yıkan takım, durdurulması zor ve daha güçlü birimlere sahip olur.

Melee Chance: Yakından saldırı yapan kahramanlar için şansı.

Melee: Yakın mesafeden saldırı yapabilen anlamındadır.

Mid: Orta koridor anlamına gelir.

Mini-Stun: Kısa süreli, anlık sersemletme.

Miss/ss: Takım arkadaşlarını uyarmak için yapılan çağrıdır. Koridorda karşısında yer alan düşman oyuncunun olmadığı konusunda, diğer koridorda bulunan oyunculara uyarı verilir.

Move slow: Hareket hızında yavaşlatma.

Movement Speed: Hareket hızı.

Neutrals: Orman içinde bulunan bilgisayar kontrolündeki tarafsız birimlerdir. Jungler oynayan kişiler orman içindeki birimleri öldürerek altın ve tecrübe kazanabilir.

Noob: Oyunda yeni olan veya oyunu kötü oynayan oyunculara denir. Dota2 terimleri içinde en çok karşılaşacağınız kelime olabilir 🙂 Her oyunda illaki bir oyuncuya noob denir.

Nuker: Kısa zaman içinde çok fazla hasar verebilen sınıftır.

Passive: Pasif olarak etkili olan yetenek.

Physical Damage: Fiziksel hasar. Genel olarak yetenek ve eşya kullanmadan yapılan saldırılar.

Pierce Chance: Delme olasılığı.

Pierce to Damage: Delme hasarı.

Purge – Arındırma: Atılan düşmanın üzerinde bulunan faydalı ve koruyucu büyüleri yok eder, düşmanı kısa süreliğine yavaşlatır. Oyunda kimi zaman en stratejik ve önemli büyüdür. Ormandaki tarafsız birimlerde, bazı kahramanlarda purge yeteneği yer aldığı gibi, Diffusal Blade aktif olarak kullanıldığında purge yapabilir.

Push: Hızlı şekilde saldırılması veya belirtilen koridordan ilerlenmesi anlamına gelir.

Pusher: Yetenekleri sayesinde koridoru hızla ilerletebilen, birimleri kolay öldürebilen, kuleleri ve binaları çabuk yıkabilen sınıftır.

Radiant: Haritanın sol alt köşesindeki ana şehrin ismidir. Radiant iyiliği temsil eder.

Rage quit: Oyun içinde sinirlendiğinden dolayı oyunu terk eden oyunculara denir.

Ranged Chance: Uzaktan saldırı yapan, menzilli kahramanlar için şansı.

Ranged: Uzak mesafeden, menzilli saldırı yapabilen anlamındadır.

Regeneration: Yenilenme, dolma anlamına gelir. Sağlık yenilenmesi (Hp regen, gibi.)

Restored: Dolması, tamamlanması anlamında. (mana, ve sağlık dolumu gibi.)

Roamer: Altın kazanmak için bir kaygısı olmayıp haritada dolaşarak koridorlarda ani baskınlar yapan, düşmanı caydıran oyuncu sınıfıdır.

Ruin: Başarısız hareketler sonucu oyununun kötü gitmesine sebep oyuncu için söylenir.

Silence – Susturma: Bu etkiye maruz kalan kahramanlar geçerli süre içersinde yeteneklerini kullanamazlar.

Skill: Oyun içinde kahramanların sahip olduğu yeteneklerdir.

Slow: Düşmanın hareket veya saldırı hızını yavaşlatmak, yeteneklerde veya eşyalarda yer alabilir.

Snowball: Oyun içinde düşmanlarını öldürerek veya asist yaparak git gide güçlenen oyuncular için söylenir.

Solo: Koridorda tek başına oynayan oyuncuya denir. Koridorda tek oynandığında normale göre daha fazla tecrübe kazanılır. Genellikle orta koridorda geçerlidir. Alt veya üst koridorda da duruma göre tek başına kalınabilir.

Spell Resistance: Büyülere karşı direnç.

Spell: Büyü anlamına gelir. Kullanılan yeteneklere de denilebilir.

Stats: Karakterin sahip olduğu özellikler. (zeka, sağlık kapasitesi, güç, mana yenilenme hızı, vb.)

Strength: Güç.

Stun Duration: Sersemletme süresi.

Stun: Bu etkiye maruz kalan kahramanlar sersemler ve etkisiz hale gelirler. Geçerli süre içersinde hareket edemez, saldırıda bulunamaz, yeteneklerini kullanamaz, sahip oldukları eşyaları kullanamazlar.

Support: Diğer oyunculara destek olması gereken, zorlu durumlarda takım arkadaşlarını kurtarması gereken sınıftır. Bu sınıf courier ve ward alarak takımına yardımda bulunması gerekir.

Tank: Fazla sağlığa sahip olması ve savaşlarda düşmanın dikkatini çekerek en fazla hasarı alması gereken sınıftır.

Teleport: Işınlanma.

Top: Üst koridor anlamına gelir.

Tower Hug: Müttefik kulenizin yakınında yer alarak, olabilecek saldırılara karşı hazırlıklı olmanız, kuleden çok uzaklaşmadan tecrübe puanı ve altın kazanmaya çalışmanızdır.

Tower: Oyunda bulunan bilgisayar kontrolündeki kulelerdir. Yakınına yaklaşan düşmanlara saldırır. Kule yakınında yapılan kalabalık savaşta düşman kahramanına saldırırsanız kule ilk olarak size saldıracaktır. Her koridorda Radiant ve Dire şehirlerine ait 3’er adet kule vardır. Barakaların arkasında ise ana şehri koruyan 2 adet kule bulunur.

Trilane/3lane: Aynı koridorda aynı takımdan 3 oyuncunun olduğu anlamına gelir.

Troll: Oyunu ciddiyetsiz şekilde oynayan, diğer oyuncuları huzursuz eden ve oyun düzenini bozmaya çalışan oyunculara denir.

True Damage: Tam hasar. Düşmanın sahip olduğu zırh veya direncini yok sayarak verilen hasar.

Ultimate/ulti: Kahramanın sahip olduğu en güçlü yeteneğidir, çoğu zaman oyun içersindeki rolünü bu yeteneği belirler. Bazı kahramanların pasif olsa dahi, çoğu ultimate en fazla bekleme süresine sahip yetenektir.

Ward: Konulan yerde haritada belli bir görüş açısı sağlar.

Dota2 Terimleri ve diğer kısaltmalara buradan ulaşabilirsiniz.